Tavish House / Dreamscape Architects

first_imgArchDaily Photographs:  Ishita Sitawala Manufacturers Brands with products used in this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/956280/tavish-house-dreamscape-architects Clipboard Save this picture!© Ishita Sitawala+ 21Curated by Hana Abdel Share 2019 India Houses “COPY” “COPY” Photographs Tavish House / Dreamscape Architects Manufacturers: AutoDesk, Lumion, Clay Club, Kohler, VitrA, Asian Paints, Control 4, Ossum Window, Sunheart, Trimble Navigation Landscape: Tavish House / Dreamscape ArchitectsSave this projectSaveTavish House / Dreamscape Architects CopyHouses•Ahmedabad, India Client:Karan DesaiDesign Team:Shreya, GaurangEngineering And Construction:PCUBE Designs, Kirti PatelText Credit:Rushi BhimaniCity:AhmedabadCountry:IndiaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Ishita SitawalaRecommended ProductsMetallicsStudcoWall Stop Ends – EzyCapWoodSculptformTimber Click-on BattensMetallicsTECU®Copper Surface – Classic CoatedWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeText description provided by the architects. Located in a rather quiet suburban area of Ahmedabad, our recent project Taavish sits in the middle of a gated community that exudes serenity. Housing a family of five, along with a pet dog and an African Gray parrot, the client’s brief stated that the residential space should be as serene as the community itself. Well connected with nature, they insisted upon having open, yet private, spaces throughout the house and wanted to ensure a completely relaxing atmosphere for everyone who takes a step inside it. Lastly, building a structure that could withstand the dry and arid heat of Ahmedabad was also required.Save this picture!© Ishita SitawalaSave this picture!Ground Floor PlanTo realize the concept, we started the project by designing the outer spaces that were green and open. The built form was designed later such that it complements the outer space. We designed two gardens as well as a jungle where a dense plantation is carried out to attract birds. While the smaller one was located near the family living room, the larger garden, along with a swimming pool that also serves as an infinity water body, was strategically placed behind the complex so as to ensure the privacy of the family and their guests.Save this picture!© Ishita SitawalaSave this picture!First Floor PlanFor ensuring cooler climate within the complex, there is a cavity wall on the south-west side of the house in order to trap the warm air within. On the north side of the house, there is a terracotta screen that not only cools the air that passes through it but also provides the residents of the first with privacy. The green open space is further divided into pockets with distinct themes around the property like the front garden with local plants and trees, a vegetable garden, a zen garden at the entrance with bamboo plantations and a tranquil water body, backyard with varieties of palm, and lastly a mini jungle with dense plantations to attract birds!Save this picture!© Ishita SitawalaOnce one enters the house, they are greeted with a view of the vegetable garden, and adjacent to it is the grandparents’ bedroom. On the ground floor is the family living room, outside which is the front lawn. The ground floor also houses the formal living room. The corridor adorns a magnificent pichvai crafted in Udaipur with an expanse of 3 meters. As the family loves to entertain their friends and family regularly, we have provided both the living rooms with spillovers so as to create each of them as one big space for guests to enjoy.Save this picture!© Ishita SitawalaAs we move further, there is a courtyard, built exclusively for Maccu, the family’s beloved pet African Gray Parrot. Above the courtyard lies a triple-height foyer and the wall opposing it is blue with abstract cloud-shaped lights, along with a chandelier depicting the flight of birds, to successfully integrate sky as a theme. In front of the courtyard lies the kitchen and dining space which opens to the backyard. The kitchens can be accessed from two doors, one of which leads to the domestic help’s quarters, ensuring the family gets complete privacy. The Pooja room, accessible from the courtyard is inspired by the rich textile heritage of Ahmedabad. The wall is covered with wallpaper by Sabyasachi and is inspired by traditional Indian prints and the door is exquisitely designed from vintage printing blocks sourced locally from textile factories.Save this picture!East ElevationThe first floor houses two master bedrooms, a guest room, a study, a small pantry and an entertainment zone. Each and every room in the house has a distinct element and is designed in accordance with the habitant’s age as well as tastes. The owner’s master bedroom overlooks the front garden and has small daybeds, along with dark green walls. In the other master bedroom on the first floor reside a newly married couple. The backdrop of the young couple’s bedroom is made from the cast of windows and balcony railings reclaimed from the Old Pol houses in Ahmedabad. This is juxta-positioned with a faux exposed concrete wall. The distinct element that sets the guest room, an otherwise basic living space, is the Red Sabyasachi Wallpaper by Asian Paints. Next to the guest room is the study area and opposite to it is an entertainment lounge with state of the art audiovisual system as well as a bar. Save this picture!© Ishita SitawalaThe second floor comprises the third master bedroom, where the younger son resides. In this room, the colors selected for the interior design, reflect the resident’s young age. The younger son’s balcony overlooks that of the elder son’s to create a dialogue and help the brothers communicate while ensuring their privacy. Apart from the room the floor also houses a gym, gaming zone, and a terrace garden, yet another open space, where the family can host gatherings.Save this picture!© Ishita SitawalaProject gallerySee allShow lessHuangpi Dong Combat Site / West-line StudioSelected ProjectsMaruhon Fukuoka Office & Showroom / KATORI archi+design associatesSelected Projects Share Architects: Dreamscape Architects Area Area of this architecture project Area:  975 m² Year Completion year of this architecture project Dreamscape Architects Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/956280/tavish-house-dreamscape-architects Clipboard Projects CopyAbout this officeDreamscape ArchitectsOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesAhmedabadOn FacebookIndiaPublished on February 04, 2021Cite: “Tavish House / Dreamscape Architects” 03 Feb 2021. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodGRP Siding Façade SystemGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisMill Finished Copper: Nordic StandardMetallicsHAVER & BOECKERArchitectural Wire Mesh – MULTI-BARRETTE 8130Enclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsSealantsEffisusGutter Repair – TiteGutter3Aluminium CompositesSculptformAluminium Click-on BattensTiles / Mosaic / GresiteMargresPorcelain Tiles – Linea PrestigeMetallicsRHEINZINKZinc Roof Systems – Click Roll CapsTiles / Mosaic / GresiteTerrealTerracotta Cladding TileDoorsECLISSESliding Pocket Door – ECLISSE UnilateralWindowsJoskoWindows and Sliding Doors – ONE SeriesMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more

Man dies in County Limerick crash

first_imgPrint Linkedin Previous articleRiver search launched for teenage girlNext articleIsabelle realises her dream admin Advertisement Twitter WhatsAppcenter_img AN 18-year-old man has died following a road accident in Co Limerick early this morning.The single-vehicle collision occurred on the Listowel Road outside of Abbeyfeale at 4am.Sign up for the weekly Limerick Post newsletter Sign Up It is believed the driver of the car lost control and the vehicle hit a wall.The man was taken to Tralee General Hospital where he was pronounced dead.The road is currently closed for a technical examination of the scene.Gardai are appealing for anyone who may have travelled on this stretch of road around the time of the crash to contact them at Newcastle West on 069-20650 NewsLocal NewsMan dies in County Limerick crashBy admin – August 25, 2009 640 Facebook Emaillast_img read more